LCHF möter Viktväktarna

NU är jag redo att outa mig på bloggen också. Just nu sitter barnen i köket och festar på Päivis mintmuffins - ett påfund som har kommit sig av att jag ägnat mig åt tvångsgifte och förenat LCHF - tänket med viktväktarna... Hitintills har det gett mig cirka en kilos viktminskning per vecka, och med tanke på att jag nu ägnat åt mig detta roliga i sex veckor, så kan jag meddela att jag sitter här nu i ett par splitternya byxor som är - ehm - storleken mindre än vad traditionen bjuder.

Det började egentligen med stavgång, i somras. Jag kom igång riktigt bra med en daglig motionsvana, och i början av september var jag såpass taggad att jag äntligen ville göra något åt matsituationen. Att jag skulle någonsin bli en renlärig LCHF;are finns tyvärr inte med i bilden - det har jag redan fattat. Så god karaktär har inte jag att jag skulle klara av att säga "nej tack" till exempelvis chokladmuffins eller färskpasta i resten av livet - så efter flera misslyckade försök att hålla mig till LCHF - tänket insåg jag att jag nu måste inse vem jag är och hur jag faktiskt VILL äta. Det var den första vinnande tanken...

Nästa steg blev att jag packade all min skepsicism längst ner i ryggsäcken och under mycket huff och gruff och inre mummel tog mig till viktväktarnas lokala möte. Jag måste säga att det var på vippen flertalet gånger att jag skulle rest mig upp och gått, från det där allra första mötet. Det var så mycket som var direkt dumt och som jag inte trodde ett skvatt på. Vad hade jag där att göra, överhuvudtaget, var frågan.

Det blev inte precis bättre av att när alla vi som var nya ombads att stanna kvar efter kvällens väckelsemöte så tog mig ungefär tre sekunder att inse den exkat enda som verkligen var ny där inne, som aldrig förut hade varit medlem i VV, var jag. Alla andra var återvändare... min bägare var  nu överfull. Det är väl alldeles uppenbart att ett system dit man måste återvända gång efter gång inte håller, tänkte jag argt och inte en liten aning spydigt.

Har jag nu kommit hit kan jag lika gärna lyssna färdigt, tänkte jag ändå och satt kvar. När vår konsult började prata om tallriksmodellen med halv tallriken fylld med grönsaker hände något. Jag hörde ett svagt *pling* i min skalle, och min LCHF - hjärna lade till: "som växer ovan jord."

Det var den första trevande dejten mellan LCHF och VV men det viktigaste var, att jag insåg att jag kan sy en metod som faktiskt fungerar för mig av detta. Jag måste inte förkasta vare sig det ena eller det andra. Jag kan och får göra ett fungerande lapptäcke av dessa båda filosofier och jag måste säga att det fungerar underbart bra! Äntligen har jag den matfrihet som jag alltid velat ha, vikten rasar och jag har bara roligt i köket. Inget är förbjudet och hungrig är jag absolut inte!

Så nu, som avslutning på kap.ett Päivi goes LCNF/VV, kommer några recept:

Päivis goda kycklingsoppa med koriander: tre rejäla tallrikar, a 4 points/tallrik

koka två kycklingbröstfilér och fördela dem sedan i lagom stora bitar

hacka en trevligt stor bit purjo (1/3) och en halv gullök. Fräs dessa i 1 tsk olivolja. Pressa i två klyfotr vitlök också.

häll på ett par deciliter vatten och tillsätt 1 tsk kycklingfond

smaksätt med 2 tsk ungersk paprika, 2 tsk curry, samt 2 tsk koriander

häll på en burk med finkrossade tomater

koka upp

häll på 4 dl röd mjölk

när det kokar, häll i 1 msk redning

lägg i kycklingen

salta efter smak

vill man LCHF;a till detta så struntar man i redningsmjölet och tar typ hälften grädde hälften mjölk eller nåt...



Att baka efter viktväktarnas egna recept är ett roligt skämt. De påstår att det ska bli 12 muffins av ett recept som består av 1,5 msk vätska samt 1 dl mjöl vilket jag kan lova att det INTE blir. Det blir typ 3,5 eller så... inte heller är det någon bra idé att använda vitt socker när man kan använda sockerfri marmelad och vad man ska med vaniljsocker till när det finns äkta vanilj begriper jag inte. Gör som jag istället!

Päivis fantastiska mintmuffins: 10 st a 2 points per muffins


blanda: 2 ägg med ungefär 6 msk vatten och 2 msk sockerfri marmelad och 1 tsk solrosolja

blanda: 2 dl naturligt glutenfri mjöl med 2 tsk bakpulver, 1 tsk äkta vanilj och 2 tsk kakao

häll i skålen och rör om väl.

Smält 6 bitar fazers blockchoklad över ett vattenbad, lägg till 2 tsk pepparmintsarom

häll muffinssmeten i muffinsformarna och därefter lägger du till ungefär 1 tsk i varje form av chokladen som nu har smält och som du blandat med pepparmintsaromen.

In i en 175 gradig ung för 12 minuter, cirka.

Av detta får du ljuvliga NORMALSTORA (inte amerikanska, inte vidbrända viktväktarskämt) muffins, som smakar ljuvligt och som du kan äta med gott samvete.

Lycka till!