I dessa OS-tider

Har ni märkt att i och med att nya generationer blir OS-mogna får vi hela tiden nya spännande idrottsgrenar att följa i de allt mer specialiserade OS-tävlingarna? Vi har unga män och kvinnor som tävlar i grenar sådana som snowboard, och curling, och så såg jag något här om dagen där man skulle åka med snowboard längs en jättelång och kurvig isbana, och så göra trix. Eller så skulle de inte alls göra trix utan bara vara snabba. Fast en del gjorde trix i alla fall… Men min favoritsport lyser fortfarande med sin frånvaro, fast den har haft chansen att bli medtagen i åtminstone tio år. Därför tänker jag nu ägna en stund av min högst ordinära onsdagskväll till att dela ut lite medaljer i den splitternya grenen ”Irriterande Mobiltelefoni”. Grenen är svår, och ibland knepig att bedöma, men jag har ändå lyckats kora ut tre medaljörer. Poäng utdelas för 1) signalmelodi, 2) röststyrka, samt 3) uthållighet.

Vår bronsmedaljör är en äldre dam ombord på tåget som trafikerar mellan Helsinki-Joensuu. Tidpunkten är väl utvald: tio i sju på morgonen. De flesta passagerare småsover i sina säten. Nu får medaljkandidaten ett samtal. Som ringsignal har mormodern låtit någon av sina barnbarn spela in temamelodin till stjärnornas krig. Den får vi höra nu i sin helhet som en vackert irriterande bliip-melodi spelad med en snuvig låtsastrombon medan tanten letar i vild hysteri efter den ringande tingesten.

Stilpoäng: 6/10 Speciellt lade juryn märke till kandidatens oförmåga att ställa in volymen. Är det krig, så är det. Tyvärr tappar hon några poäng på att inte låta melodin gå i repris en sista gång när hon väl fått ut den ur väskan, som en fin avrundning på föreställningens intro.

Röststyrkan däremot, är riktigt imponerande:

– HÖR DU MAJ? JO -O, JAG ÄR PÅ TÅÅGET, SIR DU! GLASS TILL BARNBARNEN? MEN DET FINNS I FRYSEN, DU! JAA-A DÅ. JORDGUBBSGLASS. TRE LITER KÖPTE JAG. ELLER VAR DET KANSKE VANILJ? VA’ SADU? JOO-DÅ, JORDGUBBSGLASS! JORDGUBB… NEJ DÅ, INT’ STÖR DU MEJ, INTE. VA’ SADU? IFALL JA’ SOV? NE-EJ DÅ! JAG LÄSER TIIDNINGEN. HITTAR DU GLASSEN?

Här har vi en klockren 10/10. Precis på det här viset skall det gå till. Man påbörjar samtalet exakt på samma vis som man avslutar den. Ivrigt skrikandes. Extra plus i kanten ger vi för den utmärkta artikulationen, samt för den vackert knarrande savolax-dialketen, som vi har här försökt att avbilda så rättvist som möjligt är.

Vår bronsmedaljör sätter ribban högt: hon lyckades förlänga samtalet vid flertalet tillfällen, trots uppenbarliga och ihärdiga försök att avsluta det hela från den andre medspelaren, som tydligen hade drabbats av föreställningsnerver eller av smältande glass. Samtalet täckte gott och väl hela avståndet mellan Helsinki – Savonlinna. En riktig bragd, när man betänker, att resan i sin helhet är sex timmar lång, och Savonlinna är precis halvvägs. Dock måste vi dra av några poäng för outrot: en mycket tråkig och högst ordinär avstängning, när det finns möjligheter att underhålla medresenärerna ytterligare genom att exempelvis komma åt ringsignalknappen, som en härlig avrundning. 2/10

Vår silvermedaljör hittar vi mitt under liveföreställningen av ”Trollflöjten” sommaren 1997 – på Nyslotts Operafestival. Man kan nu tycka att en ringande mobiltelefon mitt under pågående föreställning är en gammal, uttjatad klassiker, som inte borde kvalificera någon till medaljplats överhuvudtaget. Men vår medtävlande hade hittat en helt ny och överraskande infallsvinkel som gav en härlig knorr på juryns irritation: det ringde inte alls i publiken, utan i orkesterdiket! Detta är att vara nyskapande, innovativ, och att ständigt leta efter nya, färska utmaningar! Visserligen var hela föreställningen mycket kort, och signalmelodin vanligt diskret, (när jag betänker vad vår bronsmedaljör skulle ha kunnat åstadkomma i samma skarpa läge med sin ringsignal, blir jag nästan lyrisk… stjärnornas krig som intro till Nattens Drottnings entré… jaja, man kan inte få allt) men överraskningsmomentet får sig extra stilpoäng: 9/10 0/10 10/10

Slutligen kommer vi då till vinnaren. Vår guldmedaljör är bosatt i Helsingfors. Att alla tre medaljörer kommer från ett och samma land, är inte alls förvånande – Finland har sedan start gått i spetsen av Irriterande Mobiltelefoni, samt Avancerad Mobilhysteri. Här finner vi allra flest mobiltelefoner/antal invånare. Den unge talangen upptäcktes en högst ordinär arbetsdagsmorgon, av min syster - också bosatt i Helsingfors. Talangscouten och den blivande världsmästaren står båda och väntar på bussen, han pratandes i sin handsfree. Fullt upptagen som han är på samtalet stiger han på bussen i djup koncentration – uppenbarligen lyssnar han nu på vad medspelaren i andra ändan har att säga. Genom hela bussresan fortsätter samtalet.

Samma scenario upprepas nu under nästföljande mornar exakt likadan. Den unge mannen står på busshållplatsen, och pratar i normal samtalston i sin handsfree. Fenomenet i sig är så vanligt förekommande att vi har full förståelse för min syster, som inte upptäckte följande små (men viktiga!) detaljer förrän veckor senare:

1)      Den unge mannen hade ingen handsfree. Eller någon mobiltelefon.

2)      Den andre parten som han pratade med, visade sig vara Gud.

Ringsignalen fick vi tyvärr aldrig höra... Därmed utdelas följande poäng: 0/10 10/10 (perfekt, i sammanhanget) 10/10

Och guldmedaljen utdelas därmed också till… alla reklamskapare som någonsin har övertygat sin kund om att skaffa sig handsfree! Applåder och visslingar, kära publik! Tack vare dem, kan vi numera omöjligtvis veta vem som pratar med gud, och vem som eventuellt inte har den direktlinjen inprogrammerad. Personligen kan jag tycka att det är lite smått oansvarigt, då vi numera de facto inte kan veta med säkerhet, om grannen på trottoaren är en vanlig handsfree skådespelare i full action, eller om det är en yxmördare, redo att släppa loss live. Det gör livet onekligen mycket mera intressant, det måste medges.

Nya, fräscha talanger upptäckes naturligen av våra talangscouter dagligen och timmeligen, men OS är ändå OS. Efter denna medaljutdelning återgår jag ändå tillbaka till mitt soffhörn. Mannen i mitt liv ropade nyss något om att Finland har tagit ytterligare guldmedaljer, förutom den jag precis delade ut. Det gäller att hålla sig a-jour.


Fjärran kontroll

Jag erkänner. Jag förstår inte vår enda fjärrkontroll. Den som mannen i mitt liv skaffade för att underlätta för sin icke-så-tekniska-fru. Det är så grymt detta. Först hade vi fyra stycken. Jag höll på att bli galen redan då. En fjärrkontroll till TV;n. En till digitalboxen. En till dvd-spelaren. En till videon. En till… eller det där kanske var redan fyra? Och så ska man veta i vilken ordning man ska starta dem, och alla olika fjärrkontroller har sin speciella morgon/eftermiddags/kvälls-humör: ”Nej. Fel finger. Du bara bluffar, du vill visst se programmet. Nu stänger jag av allt, din nörd.” Jag är övertygad om att de tänker själva.

Och så alla dessa knappar, som jag aldrig lärde mig begripa vad de var till för. Jag menar, lyssna på det här:

”mo, tu,we,th,fr,sa,su,day,night,prefer,evening,exit.” Alla alltså olika förkortningar som kommer i tur och ordning, under var sin knapp. För mig låter det som tyken kylskåpspoesi:

”Måndag, tisdag,onsdag,torsdag,fredag,lördag,sön-dag,natt,föredrar,kväll,ut.” Ja, vem gör inte det, men vad har det att göra med min fjärrkontroll? Eller vad sägs om detta: ”step slow”. Jaha. Där har vi en fjärrkontroll som har åsikter om hur jag rör mig i mitt eget vardagsrum. Eller det kanske är en varningstext?

Så där kunde vi hålla på. Tålmodigt försökte min man visa mig hur det hela fungerar. ”Du ska trycka där”. ”Men jag tryckte ju där!” ”Ja, men du tryckte på fel sätt/vände dig inte mot Mekka/det var molnigt ute då…” Välj din favorit. Eller vad sägs om följande scenario: ”Du sade att jag skulle trycka där, för att starta TV;n! Jag har tryckt där elva gånger nu, och det händer inget!” ”Ja, men det beror ju på att boxarna x y och z är igång. Vill du ha igång TV;n ska du först släcka box x. Sedan ska y-boxen vara på så här, och z-fjärren är då den som du ska starta TV;n med. Den där behöver du inte. Den använder du bara när du ska se på nyheterna klockan sex på kvällen. Fattar du?” Nej. Och jag är säker på att fjärrkontrollerna flinar åt mig.

Så kom då den Stora Dagen. Mannen i mitt liv kommer hem och ser kärleksfullt på en ny fjärrkontroll. Så glider hans blick över till mig, och minen blir genast lite mer mångfasetterad.

”Älskling…” säger han, och ser på mig med en min av blandad bön och huvudvärk. ”Det här är en fjärrkontroll som ska ersätta alla de andra, gamla. Istället för att du ska hålla reda på fyra olika, så har du nu bara en. Bra, va?” Det vet man aldrig. Jag tittar på nykomlingen med en mörk blick. En massa knappar har den. Och det står ingenting alls varken bredvid eller under dem. ”Överkurs,överkurs,” skriker genast alla mina varningssystem. ”Du förstår”, säger mannen, ”för att få igång den, måste man första vippa lite på den i riktning mot apparaterna.” Samtidigt gör han någon elegant knyck med höger hand (som jag vet redan nu att jag aldrig kommer att lära mig…), och genast belyses inforutan på den nya fjärren. Här står nu en massa saker, exempelvis: ”TV Canal Digital”, ”TV viasat”, ”programmera videon” ”programmera boxen”. Men den allra mest elementära funktionen lyser med sin frånvaro. Allra högst upp finns en stor silverglänsande knapp, och ovanpå den står det hjälpsamt nog ”off”. Hjärtat börjar nu genast slå lite snabbare samtidigt som magen hoppar till på ett icke så obekant sätt. ”Förr i världen”, säger jag och tittar bedjande på mannen, ”fanns det en knapp som var både av och på. Varför har den här bara en av-knapp? Var är på-knappen?”

”Jo, du förstår, älskling, det finns ingen sådan…” Ne-hej. Så då fanns det ytterligare en nivå av förnedring och djävulskap kvar att upptäcka. ”Vilken knapp du skall trycka på beror på vad du vill se på – om det kommer från den boxen, eller den…” Nu slocknar fjärrkontrollen i mannens hand, lite diskret. Säkert inte av en slump.

Så står jag då där, och saknar, saknar, saknar vår gamla stora svartvita dumburk som vi hade när jag var liten. Inga fjärrkontroller, inga konstigheter. Exakt en knapp att trycka på.

Jag slår vad om att ”på” funktionen fanns till vänster om infofönstret i förra veckan. Den här veckan finns den på höger sida. Nåväl, nåväl, säger jag i lättsam ton till TV;n. Det är ändå ett dåligt program. Jag kan ju alltid läsa en bok istället, säger jag, och motstår den mycket svåra frestelsen att kasta tingesten mot soporna och sprinta mot ”exit”. Tack och lov för dålig dagTV. Den kan man i alla fall missa med gott samvete…



Hugohistorik


Jag lovade visst för en del nyfikna – som har frågat – berätta Hur Det Var i början, och hur vi har tagit oss hit som föräldrar - så alla ni som redan kan det här innantill, utantill, framlänges, baklänges och på tvären tar och blundar nu… här följer Hugohistorik!

Sista dagen i vecka 38 fick jag reda på att bebisen låg i säte. Två dagar senare åkte vi in till Varberg för vändningsförsök. Det var en torsdag. Vändningsförsöket hade aldrig några stora chanser att lyckas – i vecka 39 – så doktorn försökte bara ett par minuter. Det gick inte. Jag fick permis över helgen. Möte med bebis på måndag!

Nästa dag – på fredagen – åkte jag en snabbis till jobbet för att lämna ifrån mig barnens betygsdisketter. Kolleger undrar ifall jag har någon aning alls om när bebisen skall komma.   – Klockan åtta på måndag morgon. En mycket konstig tanke.

Snittet finns det inte så mycket att säga om. Mentalt hann jag inte riktigt med, så jag förstod inte alls vad det handlade om när Bebis Billing skrek för första gången. Har de snittat två kvinnor i samma rum, måhända?

Vi blev kvar på BB i en vecka eftersom sötsaken var gul, och skulle intensivsola. Dagen efter morsdag fick vi äntligen komma hem.

Första veckan hemma förflöt i allmän pirrighet. Kan jag amma nu när jag inte har en skock barnmorskor omkring mig, och hur skall jag veta vad de olika pipen betyder?

Jo då, amma kunde jag – i en vecka. Sedan fick Bebis Billing torsk på tungan, och ville inte alls vara med. Tack och lov hade han börjat få en liten mängd ersättning i slutet av varje måltid redan på BB för att snabbt komma upp i födslovikten, och därmed bli kvitt gulheten. Så ersättning hade vi fortsatt ge honom – i slutet av varje måltid.

Härnäst följde en turbulent månad. Jag kämpade vidare med amningen – även om jag efter en veckas påtvingad paus var hopplöst efter med mjölkproduktionen. Amningshjälpen var enormt hjälpsamma. Det är i princip vad jag kommer ihåg av bebisens första månad: amning, och åter amning. Ibland lyckad, och andra gånger inte.

Till ”inte” avdelningen hörde nätterna. Vid uppvak ville Mårdinstitutionen ha mat nu genast och inte om tio sekunder, när min eventuella mjölkproduktion fattade galoppen. Envist erbjöd jag honom bröstet, och han blev Mycket Arg varje gång. Så hans nattmål bestod av ersättning – och det tog honom en halvtimma att tömma en flaska… Jag matade och sov i upprätt ställning, samtidigt som jag avundades de kvinnor som bara kunde slänga bröstet till sina bebisar lite nonchalant, och så är det färdigätet på femton minuter… inbillar jag mig. ;)

Sedan kom vecka sex och en megaförkylning. Bebisen snörvlade och snörvlade. Jag försökte hjälpa med alla medel som jag bara kände till. Men slutligen kom då en morgon, då min älskade sötsak bara grät och grät, helt förtvivlat trött. Sova ville han – det var uppenbart. Men det kunde han inte – så täppt som han var, och så väckte han sig själv hela tiden med sitt viftande. Så en särskilt bekymmersam morgon gick jag av och an med en gråtande gosse i famnen. Slutligen lade jag mig själv i sängen, med bebis på bröstkorgen. Han somnade omedelbums. Efter en liten stund lade jag honom i vaggan. Han vaknade omedelbums, och började gråta – igen. Där och då bestämde jag, att nu får det vara nog. Jag drog djupt efter andan och vände om honom – på mage. Han somnade omedelbums. ”Ja ja”, tänkte jag. ”När förkylningen är över kan jag ju alltid vända om honom igen”. Ja, just det.

En god väninna till mig hade invigt mig i andningslarmets existens. Jag hade bestämt redan innan gossen föddes, att ett sådant skulle vi också ha. Nu kom jag ihåg det löftet till mig själv. Jag ringde väninnan och frågade henne lite mer om märke och pris och annat viktigt. Och skaffade mig ett, redan samma dag. En vecka senare var inte gossen så jätteförkyld längre. Men vända på steken gick inte. Han talade om med mycket stora bokstäver vad han ansåg om det.

När bebis Billing var sju veckor gammal hade nattmatningarna eskalerat till fyra-fem per natt. Fyra till fem halvtimmes vakenpass per natt. Varje natt. Dagarna började officiellt vid sex – då ville han ha frukost. Både han och jag var förbi av trötthet. Han grät och gnuggade sig i ögonen efter frukosten, men kunde inte somna om. Samma visa ungefär klockan sex på kvällen. Griniga trötta kvällar, och oroliga föräldrar. Jag har en bok som handlar om barn de första fem åren, och där läste jag att små spädisar i Bebis Billings dåvarande ålder borde sova ca 16 timmar per dygn. Jag rynkade på pannan. Jag trodde inte att bebisen sov så mycket. Under några dagar skrev jag ner varje gång han vaknade, och varje gång han somnade. Resultatet gjorde mig förfärad. Omkring 11,5 timme – som bäst. Inte någonstans i närheten av 16 timmar! Här behövs åtgärder! Då kom jag ihåg att jag hade läst något om barn och sömn i GP när jag var gravid i nionde månaden. Anna Wahlgren hette hon visst – som artikeln var skriven om. Namnet kom jag ihåg.

Ibland är livet lättare när man inte vet någonting alls. Det florerar en massa åsikter om Anna Wahlgren på nätet. Jag visste ingenting alls om henne. Inga förutfattade meningar, inga åsikter, inga böcker eller artiklar lästa. Jag gick ut på nätet och skrev ”Anna Wahlgren” som sökord. Det blev några stycken träffar… bland de översta fanns en länk till hennes hemsida. ”Så bra”, tänkte jag. ”Hon har en egen hemsida.” Där hittade jag info om SHN – som är en sömnkur riktad till bebisar fyra månader och äldre. Bebis Billing var nu sju veckor – inte fyra månader – så jag läste på och läste på. Kan man använda verktygen – om nu inte kuren – för att förlänga yngre bebisars natt? Det kan man.

Jag införde fasta tider genast. Jag hade ju under ett par dagar redan följt bebisens sovmönster med papper och penna. Så nu spikade jag ett schema. ”Om nu gossen skall om en vecka klara åtta timmar natt”, funderade jag, ”återstår åtta timmars sömn under dagen.” Efter lite funderingar och flera ark papper hade jag ett första sovschema klart. Som man skrattade åt mig! ”Det där går inte”, fick jag höra. ”Lycka till du”, sa åter andra, och flinade. ”Päivi har gjort ett schema till bebisen, hon måste sakna skolan!” Jag tittade tyst på kritikerna och log. ” Nu tar jag över. Jag har följt bebis Billing i sju veckor, och han har faktiskt ingen aning.”

Efter första dagen med fasta tider sov gossen fyra timmar i sträck på natten. Vaknade för en nattmatning. Och sov sedan fyra timmar till. Vad vi nu hade här var en lycklig bebis, som hade fått sova tillräckligt. Grin och gråt byttes ut mot det första leendet och snart mot nöjt joller.

Grät han då, Bebis Billing, när mamma helt själv bestämde att nu ska här sovas, och nu ska här ätas? Nej. Det gjorde han inte. Första dagarna lät jag honom sova sina dagslurar i vaggan. Visst fick jag ibland lägga en gosse med klarvakna ögon. Han tittade på mig, och undrade vad som menades med detta. Ska jag sova nu? Svaret – i form av kraftig gungning – var; ja, min vän, det ska du. Och strax rullar de små ögonen, och gossen sluter ögonen. Då slutade jag vagga och gick därifrån. Somna fick han göra själv. Och gjorde. Utan gråt.

Helt perfekt är ju inget, tyvärr. Det fanns naturligtvis gånger, då han vaknade mitt i en daglur, allt annat än utsövd. Kanske hade vi besök just då. Som jag kände besökarnas blickar i nacken! (Inbillade eller riktiga…) ”Varför tar hon inte upp bebisen?” ”Vad menar hon med det där barnvagns-vagnandet?” ” Om nu gossen blir så där tyst och lugn av vagnandet, varför fortsätter hon inte då tills han har somnat helt?” Osv. i all oändlighet. Antagligen pågick den där monologen mest i mitt eget huvud, och de nyfikna besökarna var helt oskyldiga…

Saken är den att jag förlängde hans natt successivt, med hjälp av Anna Wahlgrens verktyg. Jag behövde inte lägga någon gråtande gosse. Problemet var snarare att han höll på att somna redan vid sista kvällsmatningen – skulle jag hinna lägga honom innan han somnade? Vid läggningen fick han sin god-natt ramsa. En gång, lite tyst, in i sömnen.

Vaknade han då aldrig mitt i natten? Jo, då. Vargtimmarna mellan 4- 6 strulade några veckor. Jag hoppade upp och vagnade (då sov han i barnvagnen även nattetid) otaliga gånger just mellan fyra och sex, och diskuterade Vargens vara eller icke-vara med andra (kurande) mödrar på Anna Wahlgrens forum. Och nog diskuterades det även med Anna själv. Hon bor på det där forumet, tack och lov. Det är inte många av mina frågor på ”kurbarnens hjälpforum” som inte hon har svarat på själv. Ett fantastiskt engagemang – vet grundskolläraren, som skriver mellan 120 – 150 ”inför utvecklingssamtal” kommentarer per termin.

Slutligen kom då natten, då barnet sov utan uppvak, hel natt, helt själv. Vi har nu haft tolv-timmarsnätter sedan Bebis Billing var fyra månader, och det är vi alla mycket glada för, gossen själv inte allra minst. Det är en glad bebis. Skulle han någon gång råka vakna, får han sin gonatt-ramsa. Och det blir tyst. Bebisen har somnat om.

Slutligen vill jag här nu påpeka, att jag berättar hur det var för oss. Jag tror inte alls att det finns bara en av gud godkänd korrekt metod när det gäller att förlänga natt eller att korrigera sina egna eventuella fel, eller angående något annat alls. Det finns många vägar, som alla leder till samma slutresultat. Barnet sover gott, trygg i vetskapen att någon annan bevakar hans intressen, även på natten. Jag hittade den metoden som passade Bebis Billing, och oss.




Ångestlandet


Bebis Billing befinner sig mitt i åttamånaders - ångestlandet, och dagarna kan bli lite hipp som happ. Rutinerna gäller – han ska kunna känna igen sig i sina dagar – men vad som framkallar Bedrövelse och Sorg kan ibland te sig lite märkligt i mammas ögon. Häromkvällen var det legoburken. Den skulle undersökas från alla håll, knackas på och tuggas på. Man lade i någonting i burken och skakade. Därefter vände man på burken, och ut kom saken. Sedan plötsligt – knackade han på botten, och det lät inte alls likadant som övriga sidorna. Burken åker i golvet, och Bebis Billing lyfter upp båda armarna som en dirigent och gråter… Dumma burk! Klart att den ska låta likadant oavsett hur man knackar på den, det förstod jag i alla fall. Så då kramas vi – lugnt och sakligt – en stund, och Så Gör Vi Annat. Sorgen borta, burken borta. Ungefär så. Mellan varven är det solsken och breda leenden.

I köket duger det inte längre med att hålla i decilitermått. Det kan vi redan. Det är att hälla själv, nu. Och det gör man, för liv och lust. Grädde och havregryn, det går bra. Mjölk, lite svårare då. Tacksam för mammas tips om att köpa helmjölk åt gossen, den kommer i små tredeciliters förpackningar. Men här gäller det att vara försiktig. Ångesten kan drabba vilken till synes oskyldig visp som helst – för att inte tala om stekspadar. De aerodynamiska förmågorna hos dessa enkla köksredskap är enorma, har jag tänkt många gånger lite lätt imponerad.

Svårast just nu verkar besök vara. Vi var bortbjudna i helgen – det var en gammal grundskolebekant som hör av sig ibland – och det var ju trevligt. Middag blev det; tacos och tillbehör så bordet dignade. Där och då fick gossen meningsskiljaktigheter med värdparets matta. Det var ingen bra matta att sitta på, och så hade man ju inte heller sovit riktigt lika mycket som man brukar. Det är konstigt hur fort man kan bli genomsvettig som mamma. Allt talade för att detta inte var någon vanlig ”dumma legoburk” – attack, utan ett större vulkanutbrott, som ska och måste få komma fram. Krakatau och Vesuvius skulle ha varit förfärade. Så jag tar upp gossen från mattan, bär iväg med honom till ett annat rum, talar entusiastiskt om ett och annat som där finns att titta på, och gossen vrålar.  Det blir ju bra efter en stund, men vilken stund. I det läget vill man inget hellre än att packa ihop väskorna, sonen, mannen och åka hem, där inga krigiska mattor finnes.

Så hur gör man? Ska man undvika allt vad besök hos främmande folk heter tills gossen om ett par veckor är nio månader, och allt har – förhoppningsvis – lugnat ner sig en smula? För Hugos del tror jag att det är snällast. Han har för tillfället alldeles nog med hemmavarande mattor och burkar – han ser ju dem med nya ögon för tillfället. Ur jagets ögon.

Så finns där också en katt att rycka i svansen. Vad har katter en svans för, egentligen? Är den inte till för att man kan hålla tag i den, när balansen sviktar? Grimalkin tycker inte det. Och just därför blev jag så imponerad och rörd av henne imorse. Jag slarvade, nämligen. Jag satt en liten bit för långt bort med tidningen. Jag hann inte fram fort nog, och gossen med svans i handen var ett faktum. Grimalkin drar åt sig öronen, rycker i svansen (enormt roligt), varpå hon lägger en varnande tass på gossens hand. Inga klor framme. Och då hade han ändå ryckt riktigt rejält i svansen. Den av oss som fick en irriterad blick var jag, inte gossen. Skamset lösgjorde jag trätoföremålet, varpå vi klappade fint ett par varv. Och katten ligger kvar. Det är otroligt hur mycket hon förstår, den katten. (En stund senare hade hon använt lådan med vårlökar som sandlåda, trots ny fin sand i hennes egen toalett. Det är otroligt hur mycket hon förstår, den katten.)

Nu är det dags för mamma att pyssla med annat. Gossens leksakslådor ska städas ur, hade jag tänkt mig. Där ligger och skräpar ett och annat som inte passar stora gossar på åtta månader, och så kan man plocka fram andra saker, lite mera spännande. Bara jag nu först kontrollerar, att de låter likadant oavsett hur man knackar på dem…


Roliga Huset


Det finns ingenting, absolut ingenting, som Baby Billing tycker är så kul som babysim. Badkaret hemma är för småkillar – stora herrar som Baby Billing vill ha en jättebassäng och trevliga flickbebisar att skratta med. Tydligen kan han skilja mellan rosa baddräkt och himmelsblå badbyxor, för de andra herrarna bevärdigar han inte en blick. Bara så att jag vet och är förvarnad om vad som komma skall om ett par år… och så kör vi: plask-plask-plask, här paddlar vi kattgroda och hundfjäril. Det är till att hitta nya begrepp för de sköna stilarna. Och så kommer skrattet. Det där alldeles - alldeles underbara, som jag inte hör ofta nog. Badringen ger ju Bebis Billing lite mer autonomi, och jag finns där med en lätt hand under magen. Men att röra sig så här fritt – det är precis det man vill även på torra land. Där lyder nu inte elementen lika villigt tyvärr, men det kommer…

På vägen till simmet – dvs. i logen – blir jag påmind om Vem Jag Egentligen Är. Här möter jag de där niorna som egentligen borde vara ”mina” i engelska, men som det nu är får de nöja sig med andra… Det är stora och världsvana ungdomar de här, som suckar över nians krav och alla uppgifter de har – samtidigt som de försöker låta bli att visa hur stolta de egentligen är… De där små spinkiga killarna, som sprang i knähöjd för bara en termin sedan kommer nu fram, långa och ståtliga som höghus, för att böja sig ner lite försiktigt och krama om lilla fröken. Jag tittar på dem med misstänksamma blickar samtidigt som någon del av min uppmärksamhet glider tillbaka till Bebis Billing. Du är så god och låter bli att bli så där stor, tack. Han viftar med båda nävarna. Mera - mat! Vi ska ju simma strax ju!

Vidare träffar jag kolleger, som undrar lite småleende när jag planerar att komma tillbaka. Öh… tillbaka? Vart då..? … undrar hjärnan, innan jag hinner ikapp. Jasså, jobbet! Jaja… Snabbt samlar jag ihop bebis och badväska och tillbehör, mumlar något som ingen förstår (eller så gör de det…), och smiter in i omklädningsrummet. Hur många gamla elever ska jag springa på här då? Inga? Skönt. En del saker behåller man gärna för sig själv… Det här med att vara en ”offentlig” person i sin egen lilla stad märks ingenstans så tydligt som i badhallen!

Tillbaka till Bebis Billing. Efter att ha simmat kattgroda och hundfjäril i ca 30 minuter drar vi oss upp. Nu gnuggas det i ögonen och gäspas en del. Jag vet en liten sötsak som kommer att somna i bilen. På vägen tillbaka pladdrar han på. Ivrigt berättar han allt om sin upplevelse för mig, tills ögonen rullar runt en gång för mycket, och han somnar med munnen halvöppen, mitt i meningen.

Nästa vecka igen, lovar jag Bebis Billing.